Missie en visie


Waar doet Theater Gajes?

 

3 POTEN

 

De kernactiviteit van Theater Gajes zijn de buitentheatervoorstellingen waarmee zij rondreist door heel Europa. Daarnaast zijn er voorstellingen die eenmalig plaatsvinden, ook wel maatwerk genoemd en educatieve projecten. De voorstellingen worden altijd in de buitenlucht of op een bijzondere locatie gespeeld. Theater Gajes tovert deze alledaagse omgeving voor even om tot het perfecte theater. Met de voorstellingen en performances wordt een zeer gelaagd publiek aangesproken.

 

SPEELSTIJL

 

Het gezelschap maakt voorstellingen en performances die reageren op de maatschappij of de context en een verhaal vertellen. Daarbij maakt zij gebruik van live muziek, fysiek spel, tekst, techniek, beeldende objecten en effecten.

 

In dit theater staan de toeschouwers letterlijk midden op de speelvloer. Er bestaat geen eerste rij, niemand staat vooraan. Het publiek wordt omringd door het decor en moet opzij stappen voor rijdende objecten en acteurs die de menigte doorkruisen. Door deze interactie is de massa als in een choreografie onophoudelijk in beweging. Spelers zijn beurtelings van zeer nabij en op afstand te volgen. De scheiding tussen publiek en speelvlak is opgeheven.

 

Letterlijk midden op het speelvlak staand, wordt voor het publiek nog een extra dimensie toegevoegd. Boven de hoofden speelt de theatrale werkelijkheid zich af, dat kan door het gebruik van grote rijdende objecten en stelten. Op hoogte zweven de spelers zo, als het ware, boven de hoofden van het publiek en creëren een andere realiteit. Op straatniveau is de hiervoor benodigde inzet en techniek zichtbaar. Men bevindt zich als het ware tussen de coulissen. In deze dualiteit heeft de toeschouwer een keuze. Men kan zich verliezen in het verhaal op imaginair niveau en tegelijk op reëel niveau meemaken welke inspanningen hier voor nodig zijn. Naast dit alles draagt live muziek in hoge mate bij aan het ritme en de dynamiek van de voorstelling. De muzikanten zijn als spelers integraal onderdeel van het verhaal.

 

Waar gaan we voor?

 

Buitentheater op hoog niveau.

 

Theater Gajes verbindt spektakel met een goed verhaal, rauwe beelden met poëzie, muzikaliteit met lawaai. Theater Gajes neemt in al haar activiteiten mensen mee in haar creatieve wereld. Kortom, Theater Gajes verbindt!

 

Theater Gajes wil een van de voorvechters zijn van het buitentheater in Nederland.

 

Wij staan voor buitentheater van een artistiek verantwoord niveau. Gemaakt door professionals op alle fronten. Buitentheater met een verhaal of een boodschap, buitentheater dat bewust communiceert met zijn publiek en zich daarbij tot doel stelt nieuwe deuren en werkelijkheden voor dat publiek te openen.

 

Wij gaan voor het verbeteren van de kwaliteit van buitentheater in het algemeen en van ons eigen gezelschap in het bijzonder. Wij willen onszelf als makers constant onder de loep blijven nemen om zo onze handtekening keer op keer te blijven verversen.